Pari tuntia altaalla riitti hyvin, olon ollessa varsin
limainen aurinkorasvoilla läträämisen jälkeen. Hyppäsimme suihkuun,
pikavalmistautuminen ja suunnaksi Toscanan ”Manhattan”. San Gimigniano on
torneistaan tunnettu keskiaikainen kaupunki, noin 35 km päässä kotikylä
Ortiaticosta.
San Gimignianoa kuvattiin matkaoppaissa yhdeksi Toscanan
suosituimmista päiväretkikohteista ja sitä se olikin. Turisteja riitti. Varsin
sympaattisen oloinen kaupunki oli kävelty edestakaisin puolessa tunnissa, mutta
ihastelimme tovin jos toisenkin paikallisia käsitöitä, nahkatuotteita, viini-,
makkara- ja oliiviöljykauppoja sekä nautimme tietenkin kylän Piazzalla
kotitekoista jäätelöä, joka on palkittu maailman parhaaksi. Samaisesta
jäätelöpuodista Lenita ja kumppanit noutivat jäätelöt tv-sarjassa Linnan Tähdet. Oma arvio ei yltänyt Suomesta saatavaa jäätelöä
paremmaksi.
Matka jatkui kohti lähikylämme Lajaticon viinitilaa, jos
saisimme sieltä sekä ruokaa että paikallisia jumalten juomiksikin kutsuttuja
luonnontuotteita. Huonon onnen jatkuessa emme löytäneet viinitilaa ja muutenkin
kylässä tuntui olevan kaikki putiikit kiinni. Suunnaksi siis kotikylä. Nopea
poikkeaminen kämpillä, pitkää housua jalkaan illan viilettyä ja kohti kylän
ainokaista ravintolaa, mikä ei sitten ollutkaan yhtään huonompi juttu.
Kylässämme on lisäksi kaksi pientä kauppaa sekä kirkko,
jonka kellon kalkatus pitää meidät hyvin ajan tasalla – yölläkin. Kirkonkellot
soivat 4 kertaa tunnissa.
Kylän ravintolasta. Astuimme pieneen kellarimaiseen
huoneeseen, jossa oli vieri vieressä pöytiä ja kolme seuruetta syömässä.
Istuuduttuamme kahden hengen pöytään, saimme eteemme litran kannun punaviiniä, joka
tietenkin oli talonviintä. Kokki nimeltä Max esitteli itsensä ja kertoi, että
illan luonne on se, että hän kantaa keittiöstä ruokia toisensa jälkeen, mitä
hänelle nyt juolahtaa mieleen valmistaa, ja me nautimme ne ja viinit hintaan
25€ / hlö.
Ei muuta kuin bring it on, hyvältä kuulostaa!
Ensimmäisenä saimme lautasellisen alkupaloja; prosciuttoa, pecorinoa, valkosipulileipää,
tomaatti- ja hummusbruscettaa sekä ”lihapullia”, NAM. Muilla seurueilla oli
tässä vaiheessa pastaa ja kokin meitä hieman hoputtaessa oli ilmeistä, että
kaikkien illallisvieraiden seuraava ruoka oli jo tuloillaan.
Seuraavana saimme suussa sulavin maustein, oliiviöljyin
ja juustoin valeltua pastaa pekonilla ja vihreillä pavuilla. Delicious. Ruuat
tarjoiltiin aina yhdessä isossa astiassa, josta jaoimme sen lautasillimme.
Maxin tuodessa seuraavaa ruokaa, katsoin, että ahaa
toinen pasta, tällä kertaa pasta bolognaise, joka lähemmän tarkastelun
seurauksena osoittautui joksikin ihan muuksi. Arton kysyessä Maxilta, mikä
ruoka mahtaa olla kyseessä, osoitti kokkimme vain johonkin vatsan seudulle ja sanoi
että beef beef… Maultaan melko hyvä,
mutta ongelmia tulikin sitten koostumuksesta, joka oli limaisen lonkeroinen
(varmaan arvaatte kumman mielestä..). Lehmän vatsalaukkua taidettiin juuri
huuhtoa talon viinillä kurkustamme alas. Onneksi en ollut ainoa, jolla oli
hieman vaikeuksia kyseisen ruokalajin kanssa, sillä amerikkalaisrouvilta jäi
ruoka kokonaan syömättä, eikä italialaisrouvakaan tästä niin välittänyt.
Tunnelma ravintolassa oli lämmin, erityisesti
amerikkalaisrouvien ansioista. Rouvat jutustelivat mutkattomasti kaikkien kanssa
ja kertoilivat tarinoita Amerikasta, amerikkalaisista ja heidän
suhtautumisestaan muuhun maailman.
Illallisen jatkuessa saimme eteemme risottoa erittäin
voimakkaalla juustolla höystettynä. Näin oli alkuruuat saatettu päätökseen ja
aika siirtyä secondi-ruokiin eli pääruokiin. Tässä välissä oli hyvä täyttää
hieman viinitonkkaamme, jotta loppuateria sujuisi yhtä sulavissa tunnelmissa.
Nyt oli mureiden lihapalojen vuoro, NAM! Josta seurasi
varsinaista pihvilihaa salaattipedillä munakoison ja kesäkurpitsan kanssa.
Ruokalajeja oli tässä vaiheessa ollut jo viis vai kuusi ja vatsamme alkoi olla
ähkyssä, kuten myös muunkin seurueen.
Onneksi ruokalajit loppuivat tähän, jolloin jäljelle jäi
vielä suussa sulava juustokakku vadelmilla sekä espressot. Italiassa jokainen
ateria päättyy espressoon, ehkä väsymyksen ja ähkyn ehkäisemiseksi?! Tässä
vaiheessa kokki kertoili meille kaikille tarinoita ja keskustelimme
englantilaisista ja italialaisista ruokaperinteistä.
Loppuun vielä grappaa (haisee, maistuu ja tuntuu ihan
pontikalta, yööök) jäi rouvalta juomatta, ukko maistoi hieman. Jalkojen hieman
hoiperrellessa huikkasimme Arrividercit ja suuntasimme 100m päähän
majapaikkaamme yöpuulle.
PS. Etelä-Euroopan maat kuten Italia on laktoosi-intoleratikon
unelma paikka.
Itse kärsin tästä Suomessa niin pahasti, että kaikki
pitää olla laktoositonta mitä syön…mutta täällä olen syönyt jogurttia,
kermajäätelöä, juustoja ja maitoa joka kahvin kanssa ja maha toimii hyvin.
2 kommenttia:
Kylläpä kuulosti hyvältä. Nam!
Ihania herkkuja olette päässeet siellä syömään ja maistelemaan. -Anna
Lähetä kommentti